Bloemenranden op Walcheren

Het begin
In de gemeente Veere bestaat er sinds 2003 een bloemenrandproject. Dit houdt in dat er op mooie locaties langs wegen en fietspaden stroken bloemen ingezaaid worden op landbouwgrond. De bloemenranden dienen niet allen ter verfraaiing van het Walchers landschap. Ze bieden beschutting en voedsel aan veel insecten, vogels en dieren. 

Het mengsel
De bloemenranden worden ingezaaid met een mengsel van éénjarige bloemen. In de bloemrand kunt u korenbloem, bolderik, dille, cosmos, lupine, chrysanten, gipskruid, coreopsis, zonnebloem, klaprozen, goudsbloem of phlox plukken.

Zaaien
De bloemenzaden worden met een speciaal daarvoor verbouwde zaaimachine gezaaid. De machine zaait de grove zaden diep en de fijnere zaden worden er overheen gestrooid. Het zaaien van verschillende zaden zorgt ervoor dat er gedurende het hele bloeiseizoen altijd iets te plukken is.

Bloeiperiode
De meeste bloemenzaden hebben warmte nodig om goed te ontkiemen en te groeien. Daarom worden de bloemen gezaaid ongeveer eind april, als het mooi weer is en de temperatuur iets hoger.
Het duurt één tot drie weken voordat de eerste zaden boven de grond komen. Afhankelijk van het groeiseizoen én de juiste weersomstandigheden, zullen de eerste bloemen bloeien in juli. In augustus zijn de randen op zijn mooist, maar ook in het naseizoen blijven de randen bloeien totdat de eerste nachtvorst komt.

De bewoners van de bloemenrand
De bloeiende randen trekken allerlei nuttige insecten. Tijdens het plukken zoemen bijen, hommels, zweefvliegen, gaasvliegen en vlinders rond de oren. Deze diertjes kunnen makkelijk voedsel vinden in de bloemenranden en tegelijkertijd doen ze ook nuttig werk voor de boer. Ze bestuiven de gewassen en eten schadelijke bladluizen op. 
Later in de herfst komen er zaden in de bloemen en dat trekt vogels aan. Fazanten, patrijzen, vinken, groenlingen en puttertjes vinden alles wat hun hartje begeert in de randen.

De agrarische natuurvereniging Natuurlijk Walcheren coördineert het project. We willen zoveel mogelijk mensen betrekken bij alles wat er gebeurt op het platteland. In 2007 is de bloemenplukbon geintroduceerd. We hoopten daarmee meer mensen te laten ontdekken in de bloemenranden. Niet alleen genieten van het fraaie landschap, maar vooral ook afstappen van de fiets, of uit de auto en met de voetjes in de klei. Dat is de manier om van dichtbij te bekijken hoe de bloemen én de boerengewassen groeien.
Inmiddels kunnen we zeggen dat het doel behaald is!

In de prijzen
In 2012 hebben we met dit initiatief de derde prijs behaald bij de landelijke verkiezing voor de Nationale Natuurprijs van het Nationaal Groenfonds. Daar zijn we erg trots op!
De jury sprak zijn waardering uit over het mooie initiatief. De bloemenplukbon stelt iedereen in staat om voor een klein bedrag een prachtige bos bloemen te plukken en tevens te ontdekken wat het mooie Zeeuwse platteland te bieden heeft!

BloemenPlukBon
Tot op heden is de BloemenPlukBon nog steeds een succes. De bon is te koop in de webshop  , bij diverse verkooppunten op Walcheren, of door middel van een QR-code direct aan te schaffen op lokatie.
De bloemenplukbon, waarmee u het hele seizoen bloemen mag plukken, heeft inmiddels een klein zusje: de BoeketBon. De BoeketBon is een bloemenplukbon voor één boeket. Zeer geschikt voor mensen die "per ongeluk" voorbij rijden, verder van de randen wonen of de toeristen.

Alles, wat aandacht krijgt, groeit!
Het succes van het bloemranden projekt en de daaruit ontstane BloemenPlukBon is in andere delen van Zeeland niet onopgemerkt gebleven. Momenteel kunt u ook buiten Walcheren bloemen plukken in akkerranden.

Als u op Walcheren plukt, zijn we u dankbaar voor uw aandacht en besteding. De opbrengst van de verkoop van de bonnen wordt gebruikt om in het volgende seizoen nieuw zaaizaad te kopen. 

 

-> terug naar projecten